Nenosten sukuseura


Kokoukset  vuonna 2018

 1. Hallituksen kokoukset 2018

Hallitus kokoontui kaksi kertaa vuonna 2018:

-       10.3.2018 Ravintola-kahvila La Kar de Mummassa, Keskustie 2, 19600 Hartola.  (Tarkemmin kerrotaan tästä kokouksesta alla)

-       13.7.2018 Hotelli Savonsolmussa, Toikantie 9, 76100 Pieksämäki

Hallituksen kokouksissa käsiteltiin hallituksen toimivaltaan kuuluvia asioita kuten talous- ja tilinpäätös, jäsenasiat,

Nenossuku-lehti, viestimet, sukututkimus ja sukukokoukset. 13.7.18 tutustuttiin vuoden 2018 sukukokouspaikkaan. 

 1. Hallituksen kokoukset 2019

Hallitus kokoontui kaksi kertaa v 2019:

-       24.3.2019 Linna-hotelli Oy:ssä, Kaikulantie 86, 19600 Hartola, jolloin tutustuimme vuoden 2020 kokouspaikkaan. Hallitus totesi paikan hyväksi. Hartolasta tuli nyt sitten vuoden 2021 sukukokouspaikka.  Hallitus päätti sähköpostikokouksessaan 29.3.2020, että sukukokous siirretään koronapandemian takia kesäkuuhun 2021. 

-       29.9.2019 pidettiin skype-kokous, jossa keskusteltiin sukuseuran taloustilanteesta ja etsittiin ratkaisuja siihen, millä toiminta turvataan jäsenmäärän laskiessa. Keskusteltiin Hartolan sukukokouksen ohjelmasta. Päätettiin jatkaa kokouksia pääsääntöisesti skype-puheluiden välityksellä.  

-       Maaliskuussa 8.3.2020 pidettiin skype-n välityksellä tilinpäätöskokous. Nythän meillä oli oikein ruutiini skype-kokoustamisessa! Mitä ajan, rahan, voimien ja myös ilmaston säästöä saammekaan kokoontumalla skypen välityksellä. Uusi puheenjohtajamme hallitsee digiasiat.  

Hallitus kokoontui 10.3.18 Hartolassa,                                       sihteeri merkitsi muistiin ja kirjoitti tämän lyhennelmän 13.3.2018

niin sanotusti puolimatkan krouvissa! 

Mukana olivat hallituksen jäsenten lisäksi jäsenlehden toimittaja Eeva Väisänen. Tärkeimmät aiheet olivat tilinpäätöksen esittäminen hallitukselle ja Pieksämäen sukukokouksen ohjelmasta päättäminen sekä myös sukututkimuksen tilanne. Olen nyt kolmena päivänä laatinut pöytäkirjaa  ja liitteitä. Aikaa vievää työtä, voin vakuuttaa. Nyt sain ehkä lopulliset versiot hallituksen jäsenille luettaviksi. 

Tilinpäätös oli tehty hienosti ja ammattitaitoisesti taas. Kiitos taloudenhoitaja Tarjan. Maksavia jäseniä on tällä hetkellä 324. Oli 26 jäsentä, jotka eivät maksaneet useasta muistutuksesta huolimatta.     

Talous on pysynyt hyvin tasapainossa.  Olemme pystyneet säästämään menoissa. Kiitokset siitä tarkalle taloudenhoitajallemme, Tarjalle!

Keskustelimme paljon Pieksämäen sukukokouksen ohjelmasta ja teimme päätöksiä siitä. Sukututkimus DNA-testeineen on käynnissä. Jännittävää, mitä Ari Kolehmaisella on kerrottavaa sukukokoukseen mennessä. Meillä oli kova työ etsiä sopivia henkilöitä. 

 

HALLITUKSEN KOKOUS PIEKSÄMÄELLÄ 7.10.2017

Pieksämäki oli iloinen yllätys. Siellä taitaa olla vilkas kulttuurielämä. Olimme kutsuneet pieksämäkeläisiä kahville, mutta

vasta viime hetkellä yksi henkilö soitti: Anja Nenonen. Joskus yksikin henkilö riittää, jos hän on innostunut.

Anja laulaa kuorossa Pirtsakat ja osallistuu muutenkin ahkerasti. Saimme tutustua upeaan kulttuuritaloon,

Valitettavasti kulttuurikeskus on kesällä remontissa, mutta Pieksämäellä on paljon muuta nähtävää ja koettavaa! KIITOS PIEKSÄMÄEN ANJALLE!

www.pieksamaki.fi 

KOKOUKSEN ANTIA:

Kokous alkoi mukavasti, kun Esko-puheenjohtaja lausui runon sihteerin syntymäpäivän kunniaksi ja ojensi mitä kauneimman syysvärein sommitellun kukkakimpun. Kiitos! Runon oli kirjoittanut Sirkka Sigrid Nenonen-Virtanen Myllyojalta. Hänellä on uskomaton kyky pukea sanoiksi runomuotoon asioita. Kiitos myös Sirkka-Sigridille! Tulen säilyttämään kortin huolellisesti. Kortti oli Tarja Nenosen, sisareni designia. Olin ymmärtävinäni, että kukkakimpusta vastasi Pirjo Koppinen. Kiitos teille kaikille! 

Hallitus päätti ilmoittaa sukukokouksesta paikallisissa lehdissä. 

Jäsenasiat huolettavat meitä. Nyt on taas jäsenhankintakilpailu, jonka voittona on 2 hengen viikonloppupaketti Pieksämäen sukukokoukseen sisältäen majoituksen, ruokailut ja ohjelman. Lehdessä 1/2017 on ilmoitus. 

Osoiterekisterissämme on 560 jäsentä, joista maksavia jäseniä on alle 400. Joka vuosi noin 10-20 jäsentä täyttää 80 vuotta, jolloin hänestä tulee vapaajäsen. 

Taloudenhoitaja selvitti tuloslaskelman per 30.9.17 ja totesi kulujen olevan hyvin hallinnassa. 

Ari Kolehmaisen sukututkimus aiheutti tiivistä pohdintaa. DNA-testiin pitäisi saada osallistujia. Testin tilaaminen ja näytteen ottaminen on helppoa. Ari Kolehmaisella oli selvät ohjeet. Hallitus on päättänyt korvata jälkikäteen testin kulut. 

Sukukokouksen ohjelmaa käytiin läpi. Ohjelman runko oli pitkälti valmis. Ilmottautumismahdollisuus tulee kevään sukulehteen. 

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran helmikuussa 2018. 

 

Luepa täältä:s://www.pieksamaki.fi  Hallituksen kokous Jyväskylässä hallituksenjäsenen Pirjo Koppisen kodissa maaliskuussa 2017. 

 

 Hallitus oli koolla 4.3.2017 Jyväskylässä. Istumassa ovat Kari Nenonen Suonenjeolta, Tarja Nenonen Vantaalta ja Seija Raatikainen Espoosta. Seisomassa takana Pirjo Koppinen Jyväskylästä, Esko O. Nenonen Siilinjärveltä, Nenossuku-lehden toimittaja Eeva Väisänen Turusta ja Matti Nenonen Lohjalta. 

 Kokouksessa käsiteltiin aluksi Ari Kolehmaisen lähettämää väliaikaistietoa koskien sukututkimusta. Ari kiirehtii DNA-projektin aloittamista eli että mahdollisesti kaikista sukuhaaroista kaksi henkilöä osallistuisivat tutkimukseen. Etsitään ensin kaksi sopivinta henkilöä ja tiedustellaan heidän halukkuuttaan otattaa DNA-testi. Tähän otetaan tutkittavaksi vain isälinja eli meillä naisilla ei ole asiaa tällä kertaa. Sukuseura osallistuu kustannuksiin, sillä nämä testit hyödyttävät kaikkia sukulaisia. Jos olisin sukuni mieshenkilö, ilmoittautuisin ilman muuta. Tämä on niin mielenkiintoista.

Nenossuku-lehti sai uuden toimittajan, Eeva Väisäsen, joka on Nenosia äitinsä puolelta. Äiti on Ulla ja Ville Nenosen tytär, Marja Väisänen. Lähettäkää Eevalle lehtijuttuja ja -kuvia. Nettiosoite Eevalle: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Hallituksen kokouksen muuta antia:

Hallitus hyväksyi vuoden 2016 toimintakertomuksen. Jäsenasiat tulivat esille toimintakertomusta käsiteltäessä. Jäsenmaksuja oli vielä maksamatta maaliskuussa 66 kpl. Taloudenhoitaja lähettäisi maksukehotuksia. Maksuja oli tullut tämän vuoden puolellakin. Jäsenmäärä pienenee auttamatta ellemme saa uusia jäseniä. Kymmenisen henkilöä siirtyy vapaajäseneksi iän puolesta. Kymmenkunta on eronnut syksyllä saatuaan jäsenmaksulaskun. 

Hallitus hyväksyi tilinpäätöksen 2016. VP Nenonen, Elämäni tykistölle kirjoja oli 31.12.2016 jäljellä enää neljä. Suurimmat kulut on sukulehdestä, noin 2400 € per lehti ja postikulut päälle noin 1000 € per yhden lehden postitus jäsenille. Nyt meitä on reilusti alle 600. Aina syntyy keskustelua paperisen lehden tulevaisuudesta, mutta suurin osa jäsenistä arvostaa enemmän paperilehteä kuin nettilehteä. Nettilehteä on saatavana pyynnöstä. Hallitus totesi, että sukuseura on hyvin budjetin sisällä. 

Annukka Ilvonen ei pidä enää yllä sukurekisteriä ja hänen tilalleen haetaan uutta. Puheenjohtaja kyselee Mikkelissä kokoontuneilta sukututkijoilta, olisiko heistä joku kiinnostunut. Jos tunnet olevasi etsimämme henkilö, ota ystävällisesti yhteys puheenjohtaja Esko O Nenoseen. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Hallitus päätti, että sukuseuran jäsen saa jäsenetuna sukutaulunsa sähköisessä muodossa. Ehtona on jäsenmaksun maksaminen. 

Hallitus päätti, että otetaan yhteys Hotelli Savonsolmuun, jossa pidetään vuoden 2018 sukukokous. Sukuseura on yleensä luottanut suvun omiin kykyihin. Mahdollisia ohjelmansuorittajia pyydetään ottamaan yhteys Kari Nenoseen tai Esko O Nenoseen, jotka ovat vuoden 2018 sukukokousjärjestelytoimikunta. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Seuraava kokous pidetään 7.10.2017 Pieksämäellä. 

Lämpimät kiitokset Pirjo Koppiselle  ja hänen puolisolleen Tapanille mukavasta kokouspaikasta ja aivan mahtavista herkuista, joita Pirjo oli loihtinut meitä varten. 

 

 Nenossuku-jäsenlehti  

Nenossuku-lehden 1/2017 oli koonnut ja toimittanut nuori toimittajamme Eeva Väisänen. Eeva on Ulla ja Ville Nenosen tyttären, Marja Väisäsen tytär. Viime syksyn lehdessä oli hänen kirjoituksensa ja siinä tarkempi esittely. Kopioin sen tähän teidän iloksenne, jotka ette saa lehteä. Lehti lähetetän vain sukuseuran jäsenille.

Eeva on  26-vuotias filosofian maisteri (FM), joka on valmistunut kääntäjäksi ranska-suomi-ranska. Hän kuuluu Nenosten Pohjois-Karjalan sukuhaaraan.

 

Jos sinulla, nuorella tai vanhemmalla sukulaisella olisi kiinnostusta ruveta sukuseura-aktiiviksi, ota yhteys kehen tahansa hallituksenjäseneen. (Kts yhteystiedot) 

Jos haluat ruveta Nenossuku-jäsenlehden vakituiseksi lukijaksi, liity sukuseuraan. Jäsenmaksu on vaatimattomat 20 € per vuosi. Jäsenmaksu laskutetaan ajan, työn ja rahan säästämiseksi joka toinen vuosi eli 40 € kerrallaan. 

Kaikkien sukulaisten ja sukuseurastamme kiinnostuneiden jutut ovat tervetulleita. Muistakaa, että kaikki sukujutut ja

-kuvat kiinnostavat lukijoita. 

KANSIKUVATYTÖSTÄ TOIMITTAJAKSI! 

 Vuoden 1997 Nenossuvun kansikuvassa Eeva, Aino ja Hanna Väisänen.

 

Vuonna 2017 nuori toimittajamme, Eeva Väisänen.

 

Eeva kirjoitus on kopioitu Nenossuku-lehden numerosta 2/2016.

"Hyvät sukulaiset ja lukijat,

Ilon ja kauhun sekaisin tuntein esittäydyn teille sukulehden uutena päätoimittajana.

Tilanne tuntuu jossain määrin jopa absurdilta, sillä tähänastiset muistikuvani sukuseuran toiminnasta voi tiivistää yhteen tapahtumaan: sukukokous, paikkana mahdollisesti Joensuu. Vuosiluki ei ole jäänyt mieleeni, mutta päätellen siitä, miten korkealla muiden kävijöiden kasvot tuntuivat olevan omiini verrattuna, kokouksesta on jo kulunut jokunen vuosi. Luonnollisesti kontaktit tuolloin vielä vieraaseen aikuisten maailmaan ja samalla sukuseuraan jäivät muodostumatta. Sukukokouksessa käväisemisen lisäksi muistan nuoruusvuosiltani, miten kotonamme pyöri aikoinaan sukulehden numero, jonka kanteen olin päässyt siskojeni kanssa. Kansikuvatytöstä toimittajaksi, sitä voisi joissain piireissä kutsua nousujohteiseksi uraksi.

Miten näin uuden sukupolven edustaja sitten on päätynyt tähän tilanteeseen? Vapautuvasta työtehtävästä mainittiin minulle perhepiirissä jo jonkin aikaa sitten, enkä keksinyt syytä kieltäytyä. Kun yhtälöön lisätään ukkini Ville Nenosen aktiivinen toiminta sukuseuran hyväksi sen alkuvaiheissa, naureskelimmekin perheen kesken hyväntahtoisesti, että kaikenlainen vapaaehtoistoiminta ja aktiiviisena jäsenenä mitä erilaisimmissa piireissä puuhastelu taitaa kulkea meillä suvussa. Niin ollen tuntuukin luontevalta jatkaa ukkini sukuseuralle antamaa panosta, joskin oma panokseni tuntuu vielä pieneltä ja vaatimattomalta. Ja kukapa jättäisi nykyisessä taloustilanteessa työtehtävän vastaanottamatta, varsinkin, kun lisäbonuksena tarjoutuu mahdollisuus lähentää välejään omaan sukuun. 

Askel kohti aktiivisempaa sukuseuratoimintaa tuntuu omalla kohdallani luontevalta ottaa juuri nyt, sillä olen aina ollut kiinnostunut historiasta ja menneistä ajoista. Koulussa tuntui mukavalta päntätä maailmanhistorian suuria linjoja, nyt alan ymmärtää uudella tavalla myös henkilötason historiaa. Viime aikoina on virinnyt yhä suurempi kiinnostus sitä kohtaan, mistä itse olen lähtöisin ja miten sijoitun osaksi suurempaa sukupolvien ketjua. Tästä konkreettisena esimerkkinä voin mainita viime kesänä perheporukalla tehdyn visiitin Niinikumpuun, ukkini lapsuuden maisemiin. (Siht huom. Juttu siitä muualla samassa lehdessä kuvineen).

Vaikka maisemat pysyisivätkin samoina, vaikka Niinikumpu tarjoaisi kurkistuksen ukkini nuoruuden maisemiin, maailma kokonaisuudessaan muuttuu silti. Nykykulttuurissa on helppo jäädä yksinäiseksi , vieraantua entisaikojen yhteisöllisyydestä. Lisäksi nekin yhteisöt, joita nykyään muodostetaan, muodostuvat vapaaehtoisesti omien toiveiden, halujen ja mielenkiinnon kohteiden mukaan. Toki myös sukuseuraan kuulumisella on pohjimmiltaan syynsä, vaikka ne eivät nuoruudessa vielä aukeaisikaan. Itse olen kuitenkin elävä esimerkki siitä, miten aika tekee tehtävänsä, ja suku alkaa kiinnostaa. Ehkäpä sukuseura on omalla kohdallani pientä kritiikkiä nykyään niin yleistä yksilökeskeistä käyttäytymismallia kohtaan. 

Edellä mainittuja ajatuksia varmasti pyörittelin mielessäni silloin, kun suostuin tehtävään sen kummempia epäröimättä, ja vasta jälkikäteen lupaukseni laajuus on alkanut pikkuhiljaa valjeta minulle ja herättää myös epäilyksiä: mitä annettavaa minulla voisi olla sukuseuralle, jonka toiminnassa monet ovat olleet mukana käytännöllisesti katsoen yhtä kauan kuin olen itse kulkenut maallista taivaltani? Enhän ole edes mikään oikea toimittaja. Odotetaanko minulta vallankumouksellisia uudistuksia, vai onko sittenkin tärkeintä vain se , että sukupolvien ketju jatkuu, ja lehti pitää yhä yllä yhteyksiä sukulaisten välillä. Sen tosin tiedän, etten halua ottaa liian vahvaa taiteellisen johtajan roolia, vaan ideaalitilanteessa toivoisin tietenkin, että lehti olisi suvun näköinen. Mikään kertomus omasta elämästä ei ole liian "tyhjänpäiväinen" kerrottavaksi, mikään valokuva ei ole "turha" jaettavaksi, mikään teksti ei ole liian "huonosti kirjoitettu" muiden luettavaksi, sillä juuri niistä pienistä palasista muodostuu kokonaisuus, suku. Toivottavasti kokemus opettaa ajan kuluessa, mikä tulee olemaan oikea suunta sukulehdelle. Näistä lähtökohdista aloitan, mutta kenties todellisuus osoittautuu monimuotoisemmaksi. Siitä olen kuitenkin varma, että tulen aikoinani jättämään tämän tehtävän monia kokemuksia rikkaampana. 

Eeva Väisänen"

 

 

 

Sihteerin terveiset  7.7.2018

Toivottavasti kevään lehdestä oli iloa jäsenille. Toivomme myös, että syksyn numeroon saamme teiltä lukijoilta enemmän juttuja ja kuvia. Lehtihän on meidän kaikkien yhteinen, ei ainoastaan sukuseuran hallituksen. Nyt kynät suihkimaan ja kuvia otetaan varmasti paljon perheissä ja suvuissa. Kevään lehden kansi on saanut kiitosta. Kuvan on ottanut Matti Nenonen. 

 

Lähettäkää juttunne ao sähköpostiin:

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

 

TÄSSÄ ON LINKKI SUKUTUTKIJA ARI KOLEHMAISEN 

ESITELMÄÄN: 

https://drive.google.com/file/d/19ZC-c3eFwL3f41xmRJo4kY8EN6Am5daA/view 

 

Pieksämäellä 15.7.2018

 

 

Kirjoitti/jäljensi sihteeri Seija  Ari Kolehmaisen tekemästä Power Point-esityksestä.  Ari piti mielenkiintoisen esitelmänsä Mikkelin sukukokouksen sunnuntaisessa sukujuhlassa 19.6.2016. 

 

NENOSTEN SUVUN  VARHAISVAIHEIDEN TUTKIMUS

__________________________________________

Ari Kolehmainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tutkijan esittely

 • Ari Kolehmainen, kotoisin Juvalta, asun Mikkelissä.
 • Suomen historian maisteri (Joensuun yliopisto 2006), opintojen pääpaino suku- ja perhehistoriassa.
 • Sukututkimusta vuodesta 1999.
 • Erityisosaaminen 1500-1600-lukujen tutkimus.
 • Tutkimuksia monille sukuseuroille, vetänyt DNA-projekteja.
 • Työskennellyt arkistoalalla.

 

Nenosten tutkimusprojekti 1500-1600-luvulta

 • Tutkimus on vasta alkanut keväällä, joten on alkutekijöissään.
 • Tarkoituksena on yhdistää Nenosten varhaisempia sukuhaaroja ajalta ennen kirkonkirjoja (ennen 1700-lukua) ja rakentaa Nenosten varhaissukupuu.
 • Nenosten sukunimen synty menee jo ajalle ennen asiakirjoja (alkavat 1540-luvun alusta), joten kaikkien sukuhaarojen yhdistäminen ei asiakirjojen pohjalta ole mahdollista.
 • Varhaisempien sukuhaarojen yhdistämiseksi tarvitaan isälinjan DNA-testejä (esim. y-DNA67).
 • Mukana on sukutaulujen lisäksi tekstimuotoista selostusta sukuhaarojen vaiheista ja haarautumisista.
 • Tässä vaiheessa olen kerännyt aineistoa etenkin Pieksämäen ja Suonenjoen Nenosista.
 • Tutkimustavoitteet yhdistää Nenosten sukuhaaroja ja selvittää, onko Nenosilla yhteinen kantaisä vai onko erillisiä Nenos-sukuja.
 • On hyvinkin mahdollista, että Nenoset ovat alkujaan samaa alkujuurta: ensimmäiset Nenosen nimen esiintymiset pienellä maantieteellisellä alueella Ruokolahden ja Puumalan seudulla.
 • Tutkimus toimisi hyvin pohjana esimerkiksi myöhemmin toteutettavalle kaikki Nenoset yhdistävälle sukukirjalle.

 

DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna

 • Miehistä voidaan ottaa sylkinäyte ja tämän Y-kromosomin DNA:n avulla voidaan selvittää sukuhaarojen välisiä suhteita ja suvun alku- ja asutushistoriaa.
 • Saadaan selville, onko sukuhaaroilla yhteinen isälinjainen kantaisä ja mistä suunnalta on aikanaan Suomeen tullut sekä mitkä ovat lähimmät muut suvut.
 • Testi tilataan (suositeltavin perustesti Y-DNA67) Family Tree DNA:n Suomi DNA-projektin kautta: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland 
 • Muita testejä Family Finder (serkkutesti) ja mitokondrion äitilinjatesti. Nämä testit voidaan ottaa myös naisesta.

 

DNA-termistöä

 • Laajemmissa DNA-testeissä tutkitaan SNP-mutaatiota (SNP = Singular Nucleotide Polymorphism) -> yksittäisen emäksen muutos. Niitä tarvitaan, kun määritellään suvun alkuvaiheita ja asutushistoriaa.
 • Perus-DNA-testit ovat STR-testejä (Short Tandem Repeat). Mutaatiot ovat emäsparien toistokertojen muutoksia -> esimerkiksi N-haploryhmän sa-volaisten ja karjalaisten ero DYS537 = 8 > 9 ja YCAII=18- 18 -> 18-20.

 

Nenosten isälinjan DNA

 • Tiedossani olevat Nenoset ovat skandinaavista I-haploryhmää (I-M253).
 • Sukunimi ja varhaisemmatkin vaiheet ovat kuitenkin ilmeisesti Etelä-Karjalan alueella ja haploryhmä on hyvin varhain Suomeen asettunutta skandinaavista klaania.
 • Tarkempi paikka "sukujen puussa" määrittyisi tarkimmalla SNP-testillä BIG Y:llä (tilattavissa päivityksenä aiempaan testiin).

 

Yhteystietoja

 • Minuun voi ottaa yhteyttä niin Nenosiin kuin muihinkin sukuihin liittyvissä tutkimusasioissa.
 • Jos olette kiinnostuneet DNA-tutkimuksista, niin ottakaa yhteyttä, voin auttaa.
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

 

 

 

 

 

NENOSTEN SUVUN  VARHAISVAIHEIDEN TUTKIMUS

__________________________________________

Ari Kolehmainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tutkijan esittely

 • Ari Kolehmainen, kotoisin Juvalta, asun Mikkelissä.
 • Suomen historian maisteri (Joensuun yliopisto 2006), opintojen pääpaino suku- ja perhehistoriassa.
 • Sukututkimusta vuodesta 1999.
 • Erityisosaaminen 1500-1600-lukujen tutkimus.
 • Tutkimuksia monille sukuseuroille, vetänyt DNA-projekteja.
 • Työskennellyt arkistoalalla.

 

Nenosten tutkimusprojekti 1500-1600-luvulta

 • Tutkimus on vasta alkanut keväällä, joten on alkutekijöissään.
 • Tarkoituksena on yhdistää Nenosten varhaisempia sukuhaaroja ajalta ennen kirkonkirjoja (ennen 1700-lukua) ja rakentaa Nenosten varhaissukupuu.
 • Nenosten sukunimen synty menee jo ajalle ennen asiakirjoja (alkavat 1540-luvun alusta), joten kaikkien sukuhaarojen yhdistäminen ei asiakirjojen pohjalta ole mahdollista.
 • Varhaisempien sukuhaarojen yhdistämiseksi tarvitaan isälinjan DNA-testejä (esim. y-DNA67).
 • Mukana on sukutaulujen lisäksi tekstimuotoista selostusta sukuhaarojen vaiheista ja haarautumisista.
 • Tässä vaiheessa olen kerännyt aineistoa etenkin Pieksämäen ja Suonenjoen Nenosista.
 • Tutkimustavoitteet yhdistää Nenosten sukuhaaroja ja selvittää, onko Nenosilla yhteinen kantaisä vai onko erillisiä Nenos-sukuja.
 • On hyvinkin mahdollista, että Nenoset ovat alkujaan samaa alkujuurta: ensimmäiset Nenosen nimen esiintymiset pienellä maantieteellisellä alueella Ruokolahden ja Puumalan seudulla.
 • Tutkimus toimisi hyvin pohjana esimerkiksi myöhemmin toteutettavalle kaikki Nenoset yhdistävälle sukukirjalle.

 

DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna

 • Miehistä voidaan ottaa sylkinäyte ja tämän Y-kromosomin DNA:n avulla voidaan selvittää sukuhaarojen välisiä suhteita ja suvun alku- ja asutushistoriaa.
 • Saadaan selville, onko sukuhaaroilla yhteinen isälinjainen kantaisä ja mistä suunnalta on aikanaan Suomeen tullut sekä mitkä ovat lähimmät muut suvut.
 • Testi tilataan (suositeltavin perustesti Y-DNA67) Family Tree DNA:n Suomi DNA-projektin kautta: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland 
 • Muita testejä Family Finder (serkkutesti) ja mitokondrion äitilinjatesti. Nämä testit voidaan ottaa myös naisesta.

 

DNA-termistöä

 • Laajemmissa DNA-testeissä tutkitaan SNP-mutaatiota (SNP = Singular Nucleotide Polymorphism) -> yksittäisen emäksen muutos. Niitä tarvitaan, kun määritellään suvun alkuvaiheita ja asutushistoriaa.
 • Perus-DNA-testit ovat STR-testejä (Short Tandem Repeat). Mutaatiot ovat emäsparien toistokertojen muutoksia -> esimerkiksi N-haploryhmän sa-volaisten ja karjalaisten ero DYS537 = 8 > 9 ja YCAII=18- 18 -> 18-20.

 

Nenosten isälinjan DNA

 • Tiedossani olevat Nenoset ovat skandinaavista I-haploryhmää (I-M253).
 • Sukunimi ja varhaisemmatkin vaiheet ovat kuitenkin ilmeisesti Etelä-Karjalan alueella ja haploryhmä on hyvin varhain Suomeen asettunutta skandinaavista klaania.
 • Tarkempi paikka "sukujen puussa" määrittyisi tarkimmalla SNP-testillä BIG Y:llä (tilattavissa päivityksenä aiempaan testiin).

 

Yhteystietoja

 • Minuun voi ottaa yhteyttä niin Nenosiin kuin muihinkin sukuihin liittyvissä tutkimusasioissa.
 • Jos olette kiinnostuneet DNA-tutkimuksista, niin ottakaa yhteyttä, voin auttaa.
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

Kirjoitti/jäljensi sihteeri Seija  Ari Kolehmaisen tekemästä Power Point-esityksestä.  Ari piti mielenkiintoisen esitelmänsä Mikkelin sukukokouksen sunnuntaisessa sukujuhlassa 19.6.2016.