Nenosten sukuseura

 

 

 

                      Miten sukuja tutkitaan ?

 Kirjoittanut Ville Nenonen 3.3.2005 Kuopiossa

 

Varsinainen sukututkimus on erittäin vaativa tehtävä. Sen suorittajalta vaaditaan paitsi teknillistä ammattitaitoa ja arkistojen tuntemusta myös tietokoneiden  hallintaa. Tutkijalta edellytetään myös määrättyjä ominaisuuksia sekä taipumuksia, joita ilman luotettavaa tutkimusta ei juuri saada syntymään. Sukuseuran tärkein tutkija on alusta lähtien ollut Ulla Nenonen. Hän on matemaattisesti lahjakas ja systemaattiseen ajatteluun tottunut. Hänellä on myös ilmiömäinen muisti, mikä helpottaa monien hajanaisten asioiden pitämistä järjestyksessä. Arkistoissa työskentely vaatii myös hyvää fyysistä kuntoa. Sukuseuran kokoamassa tiedostossa on tietokoneen muistissa noin 24 000  henkilöä, jotka kaikki kuuluvat Nenosten sukuun. Kaikkien heidän tietonsa on varsin yksityiskohtaisesti talletettu ja ne ovat tutkijan käytettävissä jatkuvasti. Sukutaulujen tekeminen oli alkuvaiheessa hidasta, osittain käsityötä. Nykyisin kaikki voidaan tehdä tietokoneella. Sukuseuran henkilö- ja sukuarkisto on talletettu siten, ettei kenenkään sivullisen ole mahdollista päästä asioita katsomaan. Henkilötietolain määräämä yhteyshenkilö on alusta saakka ollut Ville Nenonen. Käytännön työn ohjaamista varten on sovittu yksityisen asiantuntijan tuesta. Käsittelyvaiheessa on kuitenkin syntynyt runsas määrä paperille talletettua tietoa, joka tulee jossakin vaiheessa tuhottavaksi. Tällä hetkellä tätä paperiarkistoa on useita hyllymetrejä. Nenosen perheen yksi huone on käytännöllisesti katsoen kokonaan varattu sukututkimuksen käyttöön ja asiaan liittyvien kirjojen  säilyttämiseen. Sukututkimuksen kustannuksia on täysin mahdotonta arvioida. Jos kaikki tutkiminen olisi jouduttu teettämään palkatuilla tutkijoilla, olisivat kustannukset arvaamattoman suuret. Kun tietomateriaalia on useissa eri arkistoissa kautta maan, on jouduttu tekemään myös matkoja sen lisäksi, että arkistoista on hankittu kotiin täsmällisesti määriteltyä aineistoa. Maakunta-arkistojen lisäksi on käytetty Kansallisarkistoa sekä Sota-arkistoa. Matkoihin käytettyä aikaa ei ole jälkikäteen pystytty täsmällisesti määrittelemään.

 

Yksityiskohtaisten sukutietojen keräämistä varten on tutkimustyön alkuvaiheista lähtien käytetty nimenomaan sitä tarkoitusta varten suunniteltuja lomakkeita. Niitä on monistettu sukuseuran toimesta suuret määrät. Yhteisissä tilaisuuksissa niitä on jaettu sukulaisten käyttöön, samoin niitä on lähtetty postitse. Allekirjoituksellaan vastaaja  on samalla hyväksynyt  tietojensa käytön normaaliin sukututkimukseen. Pohjois-Karjalasta on saatu noin 4.300 henkilön tiedot.

 

 

Sukuseuraan muodostui jo varhain perinne muistaa seuran vanhimpia jäseniä heidän 70-, 75, 80- , 85-, 90- ja 95- vuotispäivinään. Samoin on lähetetty poisnukkuneiden jäsenten omaisille surunvalittelut. Kortteja varten pyydettiin jäseniltä ehdotuksia ja Kangasniemen Terttu Varjo  on sen jälkeen huolehtinut korttien kuvittamisesta. Kävimme läpi lukemattomia runoteoksia sopivien onnittelu- ja surunvalittelurunojen löytämiseksi. Korttien sisälehtien tekstit teimme tietokoneella ja liitimme niihin mielestämme sopivan runon.  Saamastamme palautteesta päätellen onnittelujen saajat ovat olleet iloisesti yllättyneitä saamastaan huomionosoituksesta.

Pieniä Nenosia tykistönkenraalin haudalla itsenäisyyspäivänä 6.12.2018.

Mikko-isi otti kuvan. Toivotamme onnellista vuotta 2019!

 

 


Hallitus kokoontui 10.3.18 Hartolassa,                                       sihteeri 13.3.2018

niin sanotusti puolimatkan krouvissa! 

Mukana olivat hallituksen jäsenten lisäksi jäsenlehden toimittaja Eeva Väisänen. Tärkeimmät aiheet olivat tilinpäätöksen esittäminen hallitukselle ja Pieksämäen sukukokouksen ohjelmasta päättäminen sekä myös sukututkimuksen tilanne. Olen nyt kolmena päivänä laatinut pöytäkirjaa  ja liitteitä. Aikaa vievää työtä, voin vakuuttaa. Nyt sain ehkä lopulliset versiot hallituksen jäsenille luettaviksi. 

Tilinpäätös oli tehty hienosti ja ammattitaitoisesti taas. Kiitos taloudenhoitaja Tarjan. Maksavia jäseniä on tällä hetkellä 324. Oli 26 jäsentä, jotka eivät maksaneet useasta muistutuksesta huolimatta.     

Talous on pysynyt hyvin tasapainossa. Olemme pystyneet säästämään menoissa. 

Keskustelimme paljon Pieksämäen sukukokouksen ohjelmasta ja teimme päätöksiä siitä. Sukututkimus DNA-testeineen on käynnissä. Jännittävää, mitä Ari Kolehmaisella on kerrottavaa sukukokoukseen mennessä. Meillä oli kova työ etsiä sopivia henkilöitä. Jos kuulut sukuhaaraan 6, otapa yhteys puheenjohtajaamme Esko Nenoseen. On jo kova kiire. 

 

HALLITUKSEN KOKOUS PIEKSÄMÄELLÄ 7.10.2017

Pieksämäki oli iloinen yllätys. Siellä taitaa olla vilkas kulttuurielämä. Olimme kutsuneet pieksämäkeläisiä kahville, mutta

vasta viime hetkellä yksi henkilö soitti: Anja Nenonen. Joskus yksikin henkilö riittää, jos hän on innostunut.

Anja laulaa kuorossa Pirtsakat ja osallistuu muutenkin ahkerasti. Saimme tutustua upeaan kulttuuritaloon,

Valitettavasti kulttuurikeskus on kesällä remontissa, mutta Pieksämäellä on paljon muuta nähtävää ja koettavaa!

www.pieksamaki.fi 

KOKOUKSEN ANTIA:

Kokous alkoi mukavasti, kun Esko-puheenjohtaja lausui runon sihteerin syntymäpäivän kunniaksi ja ojensi mitä kauneimman syysvärein sommitellun kukkakimpun. Kiitos! Runon oli kirjoittanut Sirkka Sigrid Nenonen-Virtanen Myllyojalta. Hänellä on uskomaton kyky pukea sanoiksi runomuotoon asioita. Kiitos myös Sirkka-Sigridille! Tulen säilyttämään kortin huolellisesti. Kortti oli Tarja Nenosen, sisareni designia. Olin ymmärtävinäni, että kukkakimpusta vastasi Pirjo Koppinen. Kiitos teille kaikille.

Hallitus päätti ilmoittaa sukukokouksesta paikallisissa lehdissä. 

Jäsenasiat huolettavat meitä. Nyt on taas jäsenhankintakilpailu, jonka voittona on 2 hengen viikonloppupaketti Pieksämäen sukukokoukseen sisältäen majoituksen, ruokailut ja ohjelman. Lehdessä 1/2017 on ilmoitus. 

Osoiterekisterissämme on 560 jäsentä, joista maksavia jäseniä on alle 400. Joka vuosi noin 10-20 jäsentä täyttää 80 vuotta, jolloin hänestä tulee vapaajäsen. 

Taloudenhoitaja selvitti tuloslaskelman per 30.9.17 ja totesi kulujen olevan hyvin hallinnassa. 

Ari Kolehmaisen sukututkimus aiheutti tiivistä pohdintaa. DNA-testiin pitäisi saada osallistujia. Testin tilaaminen ja näytteen ottaminen on helppoa. Ari Kolehmaisella oli selvät ohjeet. Hallitus on päättänyt korvata jälkikäteen testin kulut. 

Sukukokouksen ohjelmaa käytiin läpi. Ohjelman runko oli pitkälti valmis. Ilmottautumismahdollisuus tulee kevään sukulehteen. 

Hallitus kokoontuu seuraavan kerran helmikuussa 2018. 

 

Luepa täältä:

 

https://www.pieksamaki.fi 

 

Hallituksen kokous Jyväskylässä hallituksenjäsenen Pirjo Koppisen kodissa maaliskuussa 2017. 

 

 Hallitus oli koolla 4.3.2017 Jyväskylässä. Istumassa ovat Kari Nenonen Suonenjeolta, Tarja Nenonen Vantaalta ja Seija Raatikainen Espoosta. Seisomassa takana Pirjo Koppinen Jyväskylästä, Esko O. Nenonen Siilinjärveltä, Nenossuku-lehden toimittaja Eeva Väisänen Turusta ja Matti Nenonen Lohjalta. 

 Kokouksessa käsiteltiin aluksi Ari Kolehmaisen lähettämää väliaikaistietoa koskien sukututkimusta. Ari kiirehtii DNA-projektin aloittamista eli että mahdollisesti kaikista sukuhaaroista kaksi henkilöä osallistuisivat tutkimukseen. Etsitään ensin kaksi sopivinta henkilöä ja tiedustellaan heidän halukkuuttaan otattaa DNA-testi. Tähän otetaan tutkittavaksi vain isälinja eli meillä naisilla ei ole asiaa tällä kertaa. Sukuseura osallistuu kustannuksiin, sillä nämä testit hyödyttävät kaikkia sukulaisia. Jos olisin sukuni mieshenkilö, ilmoittautuisin ilman muuta. Tämä on niin mielenkiintoista.

Nenossuku-lehti sai uuden toimittajan, Eeva Väisäsen, joka on Nenosia äitinsä puolelta. Äiti on Ulla ja Ville Nenosen tytär, Marja Väisänen. Lähettäkää Eevalle lehtijuttuja ja -kuvia. Nettiosoite Eevalle: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Hallituksen kokouksen muuta antia:

Hallitus hyväksyi vuoden 2016 toimintakertomuksen. Jäsenasiat tulivat esille toimintakertomusta käsiteltäessä. Jäsenmaksuja oli vielä maksamatta maaliskuussa 66 kpl. Taloudenhoitaja lähettäisi maksukehotuksia. Maksuja oli tullut tämän vuoden puolellakin. Jäsenmäärä pienenee auttamatta ellemme saa uusia jäseniä. Kymmenisen henkilöä siirtyy vapaajäseneksi iän puolesta. Kymmenkunta on eronnut syksyllä saatuaan jäsenmaksulaskun. 

Hallitus hyväksyi tilinpäätöksen 2016. VP Nenonen, Elämäni tykistölle kirjoja oli 31.12.2016 jäljellä enää neljä. Suurimmat kulut on sukulehdestä, noin 2400 € per lehti ja postikulut päälle noin 1000 € per yhden lehden postitus jäsenille. Nyt meitä on reilusti alle 600. Aina syntyy keskustelua paperisen lehden tulevaisuudesta, mutta suurin osa jäsenistä arvostaa enemmän paperilehteä kuin nettilehteä. Nettilehteä on saatavana pyynnöstä. Hallitus totesi, että sukuseura on hyvin budjetin sisällä. 

Annukka Ilvonen ei pidä enää yllä sukurekisteriä ja hänen tilalleen haetaan uutta. Puheenjohtaja kyselee Mikkelissä kokoontuneilta sukututkijoilta, olisiko heistä joku kiinnostunut. Jos tunnet olevasi etsimämme henkilö, ota ystävällisesti yhteys puheenjohtaja Esko O Nenoseen. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Hallitus päätti, että sukuseuran jäsen saa jäsenetuna sukutaulunsa sähköisessä muodossa. Ehtona on jäsenmaksun maksaminen. 

Hallitus päätti, että otetaan yhteys Hotelli Savonsolmuun, jossa pidetään vuoden 2018 sukukokous. Sukuseura on yleensä luottanut suvun omiin kykyihin. Mahdollisia ohjelmansuorittajia pyydetään ottamaan yhteys Kari Nenoseen tai Esko O Nenoseen, jotka ovat vuoden 2018 sukukokousjärjestelytoimikunta. Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. ja Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Seuraava kokous pidetään 7.10.2017 Pieksämäellä. 

Lämpimät kiitokset Pirjo Koppiselle  ja hänen puolisolleen Tapanille mukavasta kokouspaikasta ja aivan mahtavista herkuista, joita Pirjo oli loihtinut meitä varten. 

 

TÄSSÄ ON LINKKI SUKUTUTKIJA ARI KOLEHMAISEN 

ESITELMÄÄN: 

https://drive.google.com/file/d/19ZC-c3eFwL3f41xmRJo4kY8EN6Am5daA/view 

 

Pieksämäellä 15.7.2018

 

 

Kirjoitti/jäljensi sihteeri Seija  Ari Kolehmaisen tekemästä Power Point-esityksestä.  Ari piti mielenkiintoisen esitelmänsä Mikkelin sukukokouksen sunnuntaisessa sukujuhlassa 19.6.2016. 

 

NENOSTEN SUVUN  VARHAISVAIHEIDEN TUTKIMUS

__________________________________________

Ari Kolehmainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tutkijan esittely

 • Ari Kolehmainen, kotoisin Juvalta, asun Mikkelissä.
 • Suomen historian maisteri (Joensuun yliopisto 2006), opintojen pääpaino suku- ja perhehistoriassa.
 • Sukututkimusta vuodesta 1999.
 • Erityisosaaminen 1500-1600-lukujen tutkimus.
 • Tutkimuksia monille sukuseuroille, vetänyt DNA-projekteja.
 • Työskennellyt arkistoalalla.

 

Nenosten tutkimusprojekti 1500-1600-luvulta

 • Tutkimus on vasta alkanut keväällä, joten on alkutekijöissään.
 • Tarkoituksena on yhdistää Nenosten varhaisempia sukuhaaroja ajalta ennen kirkonkirjoja (ennen 1700-lukua) ja rakentaa Nenosten varhaissukupuu.
 • Nenosten sukunimen synty menee jo ajalle ennen asiakirjoja (alkavat 1540-luvun alusta), joten kaikkien sukuhaarojen yhdistäminen ei asiakirjojen pohjalta ole mahdollista.
 • Varhaisempien sukuhaarojen yhdistämiseksi tarvitaan isälinjan DNA-testejä (esim. y-DNA67).
 • Mukana on sukutaulujen lisäksi tekstimuotoista selostusta sukuhaarojen vaiheista ja haarautumisista.
 • Tässä vaiheessa olen kerännyt aineistoa etenkin Pieksämäen ja Suonenjoen Nenosista.
 • Tutkimustavoitteet yhdistää Nenosten sukuhaaroja ja selvittää, onko Nenosilla yhteinen kantaisä vai onko erillisiä Nenos-sukuja.
 • On hyvinkin mahdollista, että Nenoset ovat alkujaan samaa alkujuurta: ensimmäiset Nenosen nimen esiintymiset pienellä maantieteellisellä alueella Ruokolahden ja Puumalan seudulla.
 • Tutkimus toimisi hyvin pohjana esimerkiksi myöhemmin toteutettavalle kaikki Nenoset yhdistävälle sukukirjalle.

 

DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna

 • Miehistä voidaan ottaa sylkinäyte ja tämän Y-kromosomin DNA:n avulla voidaan selvittää sukuhaarojen välisiä suhteita ja suvun alku- ja asutushistoriaa.
 • Saadaan selville, onko sukuhaaroilla yhteinen isälinjainen kantaisä ja mistä suunnalta on aikanaan Suomeen tullut sekä mitkä ovat lähimmät muut suvut.
 • Testi tilataan (suositeltavin perustesti Y-DNA67) Family Tree DNA:n Suomi DNA-projektin kautta: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland 
 • Muita testejä Family Finder (serkkutesti) ja mitokondrion äitilinjatesti. Nämä testit voidaan ottaa myös naisesta.

 

DNA-termistöä

 • Laajemmissa DNA-testeissä tutkitaan SNP-mutaatiota (SNP = Singular Nucleotide Polymorphism) -> yksittäisen emäksen muutos. Niitä tarvitaan, kun määritellään suvun alkuvaiheita ja asutushistoriaa.
 • Perus-DNA-testit ovat STR-testejä (Short Tandem Repeat). Mutaatiot ovat emäsparien toistokertojen muutoksia -> esimerkiksi N-haploryhmän sa-volaisten ja karjalaisten ero DYS537 = 8 > 9 ja YCAII=18- 18 -> 18-20.

 

Nenosten isälinjan DNA

 • Tiedossani olevat Nenoset ovat skandinaavista I-haploryhmää (I-M253).
 • Sukunimi ja varhaisemmatkin vaiheet ovat kuitenkin ilmeisesti Etelä-Karjalan alueella ja haploryhmä on hyvin varhain Suomeen asettunutta skandinaavista klaania.
 • Tarkempi paikka "sukujen puussa" määrittyisi tarkimmalla SNP-testillä BIG Y:llä (tilattavissa päivityksenä aiempaan testiin).

 

Yhteystietoja

 • Minuun voi ottaa yhteyttä niin Nenosiin kuin muihinkin sukuihin liittyvissä tutkimusasioissa.
 • Jos olette kiinnostuneet DNA-tutkimuksista, niin ottakaa yhteyttä, voin auttaa.
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

 

 

 

 

 

NENOSTEN SUVUN  VARHAISVAIHEIDEN TUTKIMUS

__________________________________________

Ari Kolehmainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tutkijan esittely

 • Ari Kolehmainen, kotoisin Juvalta, asun Mikkelissä.
 • Suomen historian maisteri (Joensuun yliopisto 2006), opintojen pääpaino suku- ja perhehistoriassa.
 • Sukututkimusta vuodesta 1999.
 • Erityisosaaminen 1500-1600-lukujen tutkimus.
 • Tutkimuksia monille sukuseuroille, vetänyt DNA-projekteja.
 • Työskennellyt arkistoalalla.

 

Nenosten tutkimusprojekti 1500-1600-luvulta

 • Tutkimus on vasta alkanut keväällä, joten on alkutekijöissään.
 • Tarkoituksena on yhdistää Nenosten varhaisempia sukuhaaroja ajalta ennen kirkonkirjoja (ennen 1700-lukua) ja rakentaa Nenosten varhaissukupuu.
 • Nenosten sukunimen synty menee jo ajalle ennen asiakirjoja (alkavat 1540-luvun alusta), joten kaikkien sukuhaarojen yhdistäminen ei asiakirjojen pohjalta ole mahdollista.
 • Varhaisempien sukuhaarojen yhdistämiseksi tarvitaan isälinjan DNA-testejä (esim. y-DNA67).
 • Mukana on sukutaulujen lisäksi tekstimuotoista selostusta sukuhaarojen vaiheista ja haarautumisista.
 • Tässä vaiheessa olen kerännyt aineistoa etenkin Pieksämäen ja Suonenjoen Nenosista.
 • Tutkimustavoitteet yhdistää Nenosten sukuhaaroja ja selvittää, onko Nenosilla yhteinen kantaisä vai onko erillisiä Nenos-sukuja.
 • On hyvinkin mahdollista, että Nenoset ovat alkujaan samaa alkujuurta: ensimmäiset Nenosen nimen esiintymiset pienellä maantieteellisellä alueella Ruokolahden ja Puumalan seudulla.
 • Tutkimus toimisi hyvin pohjana esimerkiksi myöhemmin toteutettavalle kaikki Nenoset yhdistävälle sukukirjalle.

 

DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna

 • Miehistä voidaan ottaa sylkinäyte ja tämän Y-kromosomin DNA:n avulla voidaan selvittää sukuhaarojen välisiä suhteita ja suvun alku- ja asutushistoriaa.
 • Saadaan selville, onko sukuhaaroilla yhteinen isälinjainen kantaisä ja mistä suunnalta on aikanaan Suomeen tullut sekä mitkä ovat lähimmät muut suvut.
 • Testi tilataan (suositeltavin perustesti Y-DNA67) Family Tree DNA:n Suomi DNA-projektin kautta: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland 
 • Muita testejä Family Finder (serkkutesti) ja mitokondrion äitilinjatesti. Nämä testit voidaan ottaa myös naisesta.

 

DNA-termistöä

 • Laajemmissa DNA-testeissä tutkitaan SNP-mutaatiota (SNP = Singular Nucleotide Polymorphism) -> yksittäisen emäksen muutos. Niitä tarvitaan, kun määritellään suvun alkuvaiheita ja asutushistoriaa.
 • Perus-DNA-testit ovat STR-testejä (Short Tandem Repeat). Mutaatiot ovat emäsparien toistokertojen muutoksia -> esimerkiksi N-haploryhmän sa-volaisten ja karjalaisten ero DYS537 = 8 > 9 ja YCAII=18- 18 -> 18-20.

 

Nenosten isälinjan DNA

 • Tiedossani olevat Nenoset ovat skandinaavista I-haploryhmää (I-M253).
 • Sukunimi ja varhaisemmatkin vaiheet ovat kuitenkin ilmeisesti Etelä-Karjalan alueella ja haploryhmä on hyvin varhain Suomeen asettunutta skandinaavista klaania.
 • Tarkempi paikka "sukujen puussa" määrittyisi tarkimmalla SNP-testillä BIG Y:llä (tilattavissa päivityksenä aiempaan testiin).

 

Yhteystietoja

 • Minuun voi ottaa yhteyttä niin Nenosiin kuin muihinkin sukuihin liittyvissä tutkimusasioissa.
 • Jos olette kiinnostuneet DNA-tutkimuksista, niin ottakaa yhteyttä, voin auttaa.
 • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

Kirjoitti/jäljensi sihteeri Seija  Ari Kolehmaisen tekemästä Power Point-esityksestä.  Ari piti mielenkiintoisen esitelmänsä Mikkelin sukukokouksen sunnuntaisessa sukujuhlassa 19.6.2016.