Nenosten sukuseura

 

Hyvä sukuseuran jäsen,

Olemme kustannusten alentamiseksi ottaneet käyttöön uuden jäsenmaksutavan: joka toinen vuosi lehden yksi sivu on yhtä kuin jäsenlasku. Mukana on tarkat ohjeet, miten jäsenmaksu maksetaan. 

Kokeilimme uutta käytäntöä keväällä 2020. Jäsenmaksulasku oli lehdessä 1/2022. 1/3 maksavista jäsenistä toimi heti. Muita taloudenhoitaja ja sihteeri ovat ystävällisesti muistuttaneet sähköpostitse tai puhelinviesteillä. Jäsenmaksuja tuli tipotellen vuoden 2022 loppuun asti, mutta kaikki eivät ole vieläkään maksaneet. Kohta on vuoden 2023 loppu.

Jos haluat erota sukuseurasta, ilmoitathan sen kirjoittamalla emailin tai puhelinviestin. Kiitos! 

Painotalo postittaa lehdet suoraan jäsenille. Lehden vastaanottajan tiedot tulevat lehteen jo siis painovaiheessa. On erittäin tärkeää, että meillä on ajankohtaiset osoitetiedot, koska lehdet eivät palaudu, vaikka vastaanottajaa ei löydy. Ilmoitathan uuden osoitteesi. Ellet saa lehteä, vaikka tiedät olevasi jäsen, ilmoitathan siitä Seijalle. Postitan lehden sinulle.

Kiteen-Tohmajärven vuosikokous päätti 2023, että jäsenmaksu on edelleen 20 euroa/henkilö/vuosi. Koska laskutus on kustannusten ja työmäärän säästämiseksi joka toinen vuosi, jäsenlaskun summa on 40 euroa. 

 

Sukukirja esittelee suvun historiaa ja kertoo eri sukuhaarojen vaiheet.

Sukukirjaprojektin alkuvaihe on ollut kivikkoinen. Emme saaneet kovin paljon materiaalia jäseniltä, joten urakka
jäi pääosin kirjatiimin harteille.

Kirjan hinta on 100 euroa. Maksu suoritetaan sukuseuran tilille tai 

tehdä ennakkotilauksen Tarja Nenoselle: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

ja maksaa sen kirjan saatuaan. Sen pitäisi olla valmis seuraavaan sukukokoukseen 2025 mennessä. 

Ilmoita maksun viestikentässä: tilaajan nimi, kirjojen lukumäärä, tilaajan osoite, puhelinnumero ja sähköpostiosoite.

Sukukirjatiimin vetäjä on Eeva-Liisa Väisänen: Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

Nenosten Sukukirja on ollut kauan haaveissa. Sukukirjatiimin vetäjä on Eeva Väisänen, toimittajamme ja mukana ovat Ari Kolehmainen, sukututkija, Annukka Ilvonen, entinen toimittajamme, Pirjo Koppinen, sukurekisterin ylläpitäjä ja Seija Raatikainen, jäsenasiat. Tiimiin kuuluu myös Yrjö Nenonen Vahdolta, Turun läheltä, Toini Kataja-Stenman Kokkolasta, Sirkka Sigrid Nenonen-Virtanen Heinolasta, Esko O Nenonen  Siilinjärveltä, Kari Nenonen Suonenjoelta ja Reijo Savola. Kokoonnumme etänä kolme kertaa vuodessa. 

Kirjoitan tähän muistinvirkistykseksi sukuhaarat. Niitä on kuusi. Ari Kolehmaisen DNA-tutkimukset osoittivat, että kaikkien juuret ovat Ruokolahdelta ja sieltä ihmiset ovat muuttaneet eri puolille Suomea, joista alueista sitten nimettiin eri sukuhaarat, kaikki olemme kuitenkin samasta esi-isästä. Kurkijoen sukuhaara ja Etelä-Karjalan sukuhaara ovat muuttaneet suoraan Ruokolahdelta. Pohjois-Karjalan sukuhaara on muuttanut Ruokolahdelta Suonenjoen kautta Kiteelle ja Tohmajärvelle. Samoin Ruokolahdelta Pieksämäelle on käynyt tie Suonenjoen kautta. 

Kertauksen vuoksi sukuhaarat ovat seuraavat:

Pohjois-Karjala (n:o 2) Ilomantsi, Joensuu-Kitee-Tohmajärvi, Pälkjärvi

Pohjois-Savo (n:o 3) Suonenjoki, Rautalampi, Karttula, Leppävirta

Keski-Savo (n:o 4) Pieksämäki, Haukivuori, Kangasniemi

Etelä-Karjala (n:o 5) Ruokolahti, Kuolemajärvi, Parikkala

Ruovesi (n:o 6) 

Luovutettu Karjala (n:o 7) Kurkijoki, Kivennapa, Muolaa, Viipuri  

 

 

 

 

 

 

 

NENOSTEN SUVUN  VARHAISVAIHEIDEN TUTKIMUS

__________________________________________

Ari Kolehmainen

Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Tutkijan esittely

  • Ari Kolehmainen, kotoisin Juvalta, asun Mikkelissä.
  • Suomen historian maisteri (Joensuun yliopisto 2006), opintojen pääpaino suku- ja perhehistoriassa.
  • Sukututkimusta vuodesta 1999.
  • Erityisosaaminen 1500-1600-lukujen tutkimus.
  • Tutkimuksia monille sukuseuroille, vetänyt DNA-projekteja.
  • Työskennellyt arkistoalalla.

 

Nenosten tutkimusprojekti 1500-1600-luvulta

  • Tutkimus on vasta alkanut keväällä, joten on alkutekijöissään.
  • Tarkoituksena on yhdistää Nenosten varhaisempia sukuhaaroja ajalta ennen kirkonkirjoja (ennen 1700-lukua) ja rakentaa Nenosten varhaissukupuu.
  • Nenosten sukunimen synty menee jo ajalle ennen asiakirjoja (alkavat 1540-luvun alusta), joten kaikkien sukuhaarojen yhdistäminen ei asiakirjojen pohjalta ole mahdollista.
  • Varhaisempien sukuhaarojen yhdistämiseksi tarvitaan isälinjan DNA-testejä (esim. y-DNA67).
  • Mukana on sukutaulujen lisäksi tekstimuotoista selostusta sukuhaarojen vaiheista ja haarautumisista.
  • Tässä vaiheessa olen kerännyt aineistoa etenkin Pieksämäen ja Suonenjoen Nenosista.
  • Tutkimustavoitteet yhdistää Nenosten sukuhaaroja ja selvittää, onko Nenosilla yhteinen kantaisä vai onko erillisiä Nenos-sukuja.
  • On hyvinkin mahdollista, että Nenoset ovat alkujaan samaa alkujuurta: ensimmäiset Nenosen nimen esiintymiset pienellä maantieteellisellä alueella Ruokolahden ja Puumalan seudulla.
  • Tutkimus toimisi hyvin pohjana esimerkiksi myöhemmin toteutettavalle kaikki Nenoset yhdistävälle sukukirjalle.

 

DNA-tutkimus sukututkimuksen apuna

  • Miehistä voidaan ottaa sylkinäyte ja tämän Y-kromosomin DNA:n avulla voidaan selvittää sukuhaarojen välisiä suhteita ja suvun alku- ja asutushistoriaa.
  • Saadaan selville, onko sukuhaaroilla yhteinen isälinjainen kantaisä ja mistä suunnalta on aikanaan Suomeen tullut sekä mitkä ovat lähimmät muut suvut.
  • Testi tilataan (suositeltavin perustesti Y-DNA67) Family Tree DNA:n Suomi DNA-projektin kautta: https://www.familytreedna.com/group-join.aspx?&group=Finland&vGroup=Finland 
  • Muita testejä Family Finder (serkkutesti) ja mitokondrion äitilinjatesti. Nämä testit voidaan ottaa myös naisesta.

 

DNA-termistöä

  • Laajemmissa DNA-testeissä tutkitaan SNP-mutaatiota (SNP = Singular Nucleotide Polymorphism) -> yksittäisen emäksen muutos. Niitä tarvitaan, kun määritellään suvun alkuvaiheita ja asutushistoriaa.
  • Perus-DNA-testit ovat STR-testejä (Short Tandem Repeat). Mutaatiot ovat emäsparien toistokertojen muutoksia -> esimerkiksi N-haploryhmän sa-volaisten ja karjalaisten ero DYS537 = 8 > 9 ja YCAII=18- 18 -> 18-20.

 

Nenosten isälinjan DNA

  • Tiedossani olevat Nenoset ovat skandinaavista I-haploryhmää (I-M253).
  • Sukunimi ja varhaisemmatkin vaiheet ovat kuitenkin ilmeisesti Etelä-Karjalan alueella ja haploryhmä on hyvin varhain Suomeen asettunutta skandinaavista klaania.
  • Tarkempi paikka "sukujen puussa" määrittyisi tarkimmalla SNP-testillä BIG Y:llä (tilattavissa päivityksenä aiempaan testiin).

 

Yhteystietoja

  • Minuun voi ottaa yhteyttä niin Nenosiin kuin muihinkin sukuihin liittyvissä tutkimusasioissa.
  • Jos olette kiinnostuneet DNA-tutkimuksista, niin ottakaa yhteyttä, voin auttaa.
  • Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen. 

 

Kirjoitti/jäljensi sihteeri Seija  Ari Kolehmaisen tekemästä Power Point-esityksestä.  Ari piti mielenkiintoisen esitelmänsä Mikkelin sukukokouksen sunnuntaisessa sukujuhlassa 19.6.2016. 

 

Viimeisin kuva hallituksesta on otettu Hartolassa. Luulen, ettemme muistaneet ottaa kuvaa nykyisestä hallituksesta Kiteellä 8.7.2023 vuosikokouksessa. 

Vuosikokouksessa valittiin puheenohtaja, varapuheenjohtaja ja seuraavat hallituksen jäsenet (5):

Mikko Nenonen jatkaa puheenjohtajana.  Varapuheenjohtajaksi valittiin Markku Hyvönen Kiteeltä.  

Hallituksen jäseniksi valittiin kolme entistä jäsentä: Olavi Nenonen Pieksämäeltä, Pirjo Koppinen Jyväskylästä ja Seija Raatikainen Espoosta. Tarja Nenonen jäi pois hallituksesta, mutta hän jatkaa taloudenhoitajana ja osallistuu tarvittaessa kokouksiin. Hallituksen uusiksi jäseniksi valittiin Tuija Nenonen Kiteeltä ja Reetta Nenonen Juuasta.   

Toiminnantarkastajiksi valittiin Matti Nenonen Nummelasta ja Timo Hoikkala Hammaslahdesta ja varatoiminnantarkastajiksi Tero Nenonen Kiteeltä ja Taina Kankkunen Kiteeltä.